La importància del color per al disseny gràfic

Els colors produeixen diferents emocions i influeixen de manera decisiva en la nostra percepció de la realitat. Colors primaris i secundaris, amb les seves infinites combinacions entre si i amb un determinat tipus de lletra, tenen el poder de transmetre un missatge o emoció concreta, així com definir completament la personalitat de l’empresa. Per això, no és recomanable obviar ni menystenir la decisió d’un dissenyador d’emprar un color específic a l’hora de crear la identitat corporativa i imatge d’una marca.

Percepció del color segons el contrast.
Percepció del color segons el contrast.

Existeixen estudis sobre la psicologia del color, és a dir, de quina manera els colors comuniquen i transmeten emocions a l’espectador o client. Per exemple, l’artista Josef Albers, al 1963 va demostrar que el nostre ull mai percep un color com realment és. Això suposa un fet a tenir en compte, ja que un color pot ser percebut de diferent manera depenent del color amb el que faci contrast. Per això és important que es realitzin diferents estudis de color, que es provin diferents combinacions fins a trobar aquella que realment funcioni.

Els colors més utilitzats per als dissenys

Diverses investigacions han aprofundit en quines són les emocions lligades a cada color, i quins són els més apreciats i utilitzats pels dissenyadors. Les conclusions afirmen que els colors preferits són el blau, el verd, el vermell, el groc i el negre, davant el marró, rosa, gris, violeta i taronja, que són menys preuats.

Cercle cromàtic
Cercle cromàtic

Blau

El color blau és el més utilitzat per les empreses. Evoca profunditat, serietat, confiança i solemnitat. Ha estat utilitzat per marques com Pepsi, HP, i xarxes socials com Skype, Flickr, Twitter i Facebook. Segons estudis de professionals de l’màrqueting, és un color idoni per a productes de neteja, línies aèries i aeroports, per representar l’aigua i el cel. De fet, la NASA també utilitza aquest color en el seu emblema.

Logotips blaus

Verd

El verd és un color tranquil i afable, i representa aspectes com l’esperança, la salut i la pau. Ha estat utilitzat per grans marques com Starbucks, XBOX, Whole Foods, Tropicana, Spotify, i Android.

Logotips verds
Logotips verds

Vermell

El vermell és un color passional, intens, excitant, agressiu, i evoca valors com la vitalitat i la fortalesa. Algunes marques famoses que han emprat aquest color són Coca Cola, Ferrari i Levi ‘s.

Logotips vermells

Groc

El groc és un color lluminós i càlid, i reflecteix qualitats com l’optimisme i la claredat. National Geographic, Nikon, Subway, IKEA i McDonald’s són només algunes entitats que van optar per incloure’l al seu logo com a color principal.

Logotips grocs
Logotips grocs

Taronja

El taronja és dinàmic i radiant, transmet una sensació amigable, de confidència. Alguns exemples del seu ús són els logos de Nickelodeon (cadena televisiva de programació infantil, a la que li proporciona aquest toc proper i amistós), VLC, Fanta, Amazon, i Blogger, entre altres.

Logotips taronges

Morat

El morat és un color que reflecteix la creativitat en estat pur, així com la imaginació i la saviesa. És el color principal d’empreses com Yahoo, SyFy, Hallmark, i Taco Bell.

Logotips morats
Logotips morats

Gris

El gris estableix l’equilibri entre el blanc i el negre, donant un aspecte de solemnitat, neutralitat i calma. Apple, després de diversos canvis en el seu logo, va utilitzar aquest color per al seu últim disseny. Altres marques que fan ús de l’gris són Wikipedia, i Honda.

Logotips grisos
Logotips grisos

Negre

El blanc i negre solen utilitzar-se en conjunt, transmetent una sensació de serietat similar a l’gris. Són els colors utilitzats per empreses com Cartoon Network, Puma, Nike, i Herald Tribune.

Logotips negres

En resum…

Com es pot veure, el color té un paper decisiu en la manera en què percebem la realitat. Les diferents combinacions de colors i el seu joc amb la tipografia poden donar com a resultat una gran varietat de dissenys amb diferents interpretacions. És tasca del dissenyador, en col·laboració conjunta amb l’empresa, trobar la connexió perfecta de lletra, forma i color, donant com a resultat la imatge i missatge que pretén transmetre la marca.


Publicat per Oriol Bg

Diseñador gráfico

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.